Μέρος του υπαίθριου Μεταλλευτικού μουσείου να είναι το κτήριο του πρώην Διοικητηρίου ζητά η Λαική Συσπείρωση

Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Το Μέγα Λιβάδι, ο Κουταλάς και η ευρύτερη βορειοδυτική περιοχή της Σερίφου, κουβαλάνε μια βαριά ιστορικ...

Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
 Το Μέγα Λιβάδι, ο Κουταλάς και η ευρύτερη βορειοδυτική περιοχή της Σερίφου, κουβαλάνε μια βαριά ιστορική κληρονομιά με ιδιαίτερη αξία για την ιστορία του ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, εξ’αιτίας της λειτουργίας των μεταλλέιων και της εξέγερσης των εργατών 1916.

 Μέρος αυτής της ιστορίας αποτελεί και το κτίριο του «Διοικητηρίου» όπως έχει καταγραφεί, το οποίο στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας και όλοι γνωρίζουμε πως χρησιμοποιήθηκε από τον Γρώμαν κατά την διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης του 1916. Το 1983, μετά από αίτηση του τοπικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας και απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μ. Μερκούρη, το κτίριο του Διοικητηρίου μαζί με τα κινητά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό(ξυλόγλυπτα, βαριά έπιπλα, μηχανήματα, παλιά κατάστιχα κ.α.) χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης.

 Οφείλω να σημειώσω ότι κανένα από τα αντικείμενα που είχαν καταγραφεί και χαρακτηρισθεί ως έργα τέχνης το 1983 σήμερα δεν υπάρχει μέσα στο κτίριο και προφανώς έχουν κλαπεί, αφού η Δημοτική Αρχή αλλά και οι κάτοικοι του Μ.Λιβαδιού δεν προστάτεψαν ως όφειλαν αυτά τα αντικείμενα. Το 2003 με απόφαση της δημαρχιακής Επιτροπής, η Δήμαρχος Σερίφου δέχθηκε και υπέγραψε συμβόλαιο «δωρεάς» παραχώρησης του Διοικητηρίου από την «εταιρεία» ενισχύοντας με αυτή την πράξη τις διεκδικήσεις της «Εταιρείας» στην περιοχή. 

 Σήμερα ανεξάρτητα από την διαφωνία μας στον τρόπο απόκτησης καλούμαστε να αποφασίσουμε για την αξιοποίηση αυτού του κτιρίου. Κατά τη γνώμη μας το κτίριο πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης κ. λ. π., αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το μετατρέψουμε σε ένα απλό Πολιτιστικό Κέντρο. 

 Το Διοικητήριο θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του Μεταλλευτικού Μουσείου που όλοι θέλουμε να γίνει στην περιοχή. Να στεγάσει ότι αντικείμενα μπορούν να συλλεγούν. Να στεγάσει το σχετικό αρχείο που βρίσκεται σε νοικιασμένο χώρο στη χώρα. 

Να στεγάσει κάθε μαρτυρία που αφορά την αγωνία και τους αγώνες των ανθρώπων που το έχτισαν με ιδρώτα, με αίμα και με τη ζωή τους ακόμα. Να γίνει τόπος μελέτης για τους ιστορικούς και τόπος προσκυνήματος και αγωνιστικό παράδειγμα για τους νέους. Να γίνει μαζί με το υπαίθριο Μεταλλευτικό Μουσείο τόπος έλξης και των επισκεπτών, βοηθώντας έτσι και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που όλοι την θέλουμε.
20/4/2011

Related

Ροή ειδήσεων 7868258363456958383

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Ακολουθησε μας

Serifos Island Greece

Παραδημοτικα ...

Ο καιρος στη Σεριφο τωρα

http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=80

https://et.diavgeia.gov.gr/f/dimos_serifou

https://diavgeia.gov.gr/f/limenikotameiosyroy

Σεριφος Χρησιμα Τηλεφωνα

Προτεινομενη αναρτηση

Εγκαινιάσθηκε το πρώτο σύγχρονο Ελαιοτριβείο στη Σέριφο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο στο νησί μας. Το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο της Σ...

item