Τοποθέτηση της Λαικής Συσπείρωσης για την εταιρεία Σπηλιαζέζα 8/8/2011

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Ελπίζω να έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι συζητάμε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχ...

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
 Ελπίζω να έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι συζητάμε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολεί το νησί μας. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση έτσι το αξιολογούμε και το αντιμετωπίζουμε. 

Πριν από τέσσερις μήνες περίπου, με αφορμή τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων από την ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ και σε προφορική συζήτηση με την πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και τον Δήμαρχο είχα ζητήσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ιδιοκτησιακό στην ευρύτερη περιοχή Μεγάλου Λιβαδιού και Κουταλά. Όπως όλοι γνωρίζουμε η λεγόμενη «ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με όσα πρόσωπα εμφανίζονταν, εκμεταλλεύτηκε τον υπόγειο πλούτο του νησιού από το 1885 περίπου μέχρι το 1963 οπότε δήλωσε πτώχευση, άφησε απλήρωτους τους εργάτες και κηρύχτηκε έκπτωτη. 

Αυτή η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η πτωχευμένη και έκπτωτη, από το 1975 περίπου και μετά, κάνει την εμφάνισή της στο νησί «εκπροσωπούμενη» από τους Νάτσινα, Βάβα κ.λ.π. και αρχίζει να διεκδικεί τις περιοχές που τις είχαν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση και όσες είχε αποκτήσει με εξαναγκασμό για ένα μεροκάματο, σύμφωνα με δημοσιευμένες μαρτυρίες. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αντί να φέρει για συζήτηση το θέμα του ιδιοκτησιακού στο προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο μας έφερε τον κ. Γαζή να μας «ενημερώσει».

 Όπως αποδεικνύεται και από το Συμβόλαιο, που μετά από δικιά μας αίτηση και απαίτηση έχετε σήμερα στα χέρια σας, ο κ. Γαζής έχει προβεί σε πώληση ακινήτου ως εκπρόσωπος της ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ το 1990. Έφεραν δηλαδή τον εκπρόσωπο της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ γνώριζαν το ρόλο του. Είναι φανερό πλέον ότι και η σημερινή Δημοτική Αρχή συνεχίζει την πολιτική της προκατόχου της εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ», αφού δεν παίρνει θέση για το ιδιοκτησιακό αλλά παραπέμπει τα πάντα σε νομικούς δρόμους οι οποίοι αντικειμενικά διευκολύνουν τις επιδιώξεις της ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ για ισχυροποίηση της θέσης της. 

 Στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή του Διοικητηρίου σε πολιτιστικό κέντρο για να αποκοπεί έτσι από τις υπόλοιπες εκτάσεις της περιοχής και την μετατροπή τους σε υπαίθριο μεταλλευτικό Μουσείο. Τις περιοχές αυτές τις διεκδικεί η ΕΤΑΙΡΕΙΑ για τουριστική εκμετάλλευση και αυτός είναι ο λόγος που ζητάει και παίρνει από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πράξεις χαρακτηρισμού ότι οι περιοχές δεν είναι δασικές. 

Όπως επανηλειμένα έχουμε τονίσει το πρόβλημα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό και για να λυθεί χρειάζεται πολιτική παρέμβαση και λύση. Προτείνουμε ο Δήμος να αποφασίσει την διεκδίκηση των περιοχών που είχαν δοθεί για εξόρυξη και όσων πάρθηκαν με εξαναγκασμό υπέρ του δημοσίου και να αξιοποιηθούν από τον Δήμο και το Δημόσιο πολιτιστικά και ιστορικά. 

Για τον σκοπό αυτό να υπάρξει ενημέρωση του λαού της Σερίφου και η συγκρότηση Επιτοπής Αγώνα διεκδίκησης αυτών των περιοχών. Η ίδια ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην περιοχή του Λαυρίου που λαός και τοπική αυτοδιοίκηση ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ δεν πήρε τίποτα και όλα παρέμειναν στο δημόσιο και αξιοποιήθηκαν από την τοπική κοινωνία.

Related

Ροή ειδήσεων 39442756117436699

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Ακολουθησε μας

Serifos Island Greece

Παραδημοτικα ...

Ο καιρος στη Σεριφο τωρα

http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=80

https://et.diavgeia.gov.gr/f/dimos_serifou

https://diavgeia.gov.gr/f/limenikotameiosyroy

Σεριφος Χρησιμα Τηλεφωνα

Προτεινομενη αναρτηση

Εγκαινιάσθηκε το πρώτο σύγχρονο Ελαιοτριβείο στη Σέριφο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο στο νησί μας. Το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο της Σ...

item