ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ             ΣΕΡΙΦΟΥ     ΓΙΑ  ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ     «Διεκδι...

 





ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

          ΣΕΡΙΦΟΥ

  

ΓΙΑ  ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  «Διεκδικούμε μαζί με το λαό της περιοχής, από την κυβέρνηση να υπάρξει πολιτική απόφαση για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού στις περιοχές Μ. Λιβάδι, Κουταλά αρχής γενομένης από τις περιοχές που έγιναν παραχωρήσεις το 19ο αιώνα και οι οποίες έχουν εκπέσει υπέρ του Δημοσίου. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το Υπαίθριο Μεταλλευτικό Μουσείο που θα αναβαθμίσει πολιτιστικά και ιστορικά την περιοχή αλλά και ολόκληρο το νησί».

      Αυτά περιελάμβανε στο προεκλογικό της πρόγραμμα η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις Δημοτικές εκλογές του 2019. Και ήταν η μοναδική παράταξη που είχε πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα.

Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα του ιδιοκτησιακού, στις περιοχές που είχαν παραχωρηθεί μεταλλευτικά δικαιώματα, από το ελληνικό κράτος στην ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ για εξορύξεις και απασχολεί για δεκαετίες το νησί.

Το πρόβλημα επανήλθε, με οξύτητα, πρόσφατα από τον νέο ιδιοκτήτη της ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ με αποκορύφωμα την «ενημέρωση» του δημοτικό συμβούλιου πριν λίγες μέρες.

     Θυμίζουμε ότι η δραστηριότητα της ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ και των εργολάβων της στο νησί, ξεκίνησε στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν της δόθηκαν τα πρώτα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας από το ελληνικό δημόσιο.

Με νοοτροπία «κατακτητών», μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, άγριας τρομοκρατίας και στυγνής εκμετάλλευσης των εργατών εξόρυξαν και «φόρτωσαν» εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιδηρομεταλλεύματος από τα σπλάχνα του νησιού, μέχρι το 1963.

Το 1963 διέκοψαν την εξόρυξη. Οι εργολάβοι δήλωσαν πτώχευση αφήνοντας άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους, γαλαρίες, σκουριές και βουλημέντα.

 Η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ όμως και οι εργολάβοι της, εκτός των άλλων, άφησαν στο νησί και νεκρούς εργάτες στο βωμό των κερδών τους. Εκτός από τους δολοφονημένους του 1916 άφησαν και θαμμένους μέσα στα βουλημέντα, όπως είχε καταγγείλει ο αείμνηστος μεταλλωρύχος συνδικαλιστής Γ.Θ. Λιβάνιος.

Από το 1963 μέχρι σήμερα η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ έχει επιδοθεί σε ατελείωτες δίκες, οικονομικά δυσβάσταχτες για συμπατριώτες μας, διεκδικώντας χιλιάδες στρέμματα πέραν των εκτάσεων που της είχαν παραχωρηθεί για εξόρυξη.

Με υπουργικές αποφάσεις το 1979 και το 1982 η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ εξέπεσε των μεταλλευτικών της δικαιωμάτων και καταργήθηκε η μεταλλειοκτησία της σε ολόκληρο το νησί.

Το 1998 η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ προσπάθησε να κτίσει και να δημιουργήσει, ένα παραθεριστικό οικισμό και μια ξενοδοχειακή μονάδα, 100 κλινών στην περιοχή του Κουταλά.

Το «επενδυτικό» της όμως σχέδιο απορρίφθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας.

      Σήμερα η ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ έρχεται ξανά με παρόμοιο «επενδυτικό» σχέδιο αλλά αναβαθμισμένο. Σήμερα γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να οικοδομήσει πάνω στις στοές, τα βουλημέντα και τις σκουριές που άφησε, θέλει να τα αξιοποιήσει ως «πολιτιστικό» προϊόν να το εκμεταλλευτεί, και να κερδίσει διπλά.

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία και ο πολιτισμός του νησιού μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «προϊόν» προς πώληση. Ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού μας δεν θα γίνουν μπίζνες για κερδοσκοπία. Το δήθεν ενδιαφέρον για το νησί είναι υποκριτικό. Από τη μία, τάζουν εκατομμύρια χορηγίες για έργα στο νησί και από την άλλη, «μοιράζουν» απειλητικά και απαξιωτικά εξώδικα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εξώδικα με τα οποία επιδιώκουν και τη ματαίωση δημοτικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ο δρόμος στον Αβεσσαλό, θέλοντας να παρουσιάσουν το Δήμο ως «καταπατητή» σε δρόμο που είναι σε δημόσια χρήση επί δεκαετίες.

Δεν θα επιτρέψουμε οι περιοχές που δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο για εξόρυξη να γίνουν οικόπεδα φιλέτα για μπίζνες, πράσινες ή οποιασδήποτε απόχρωσης.

Ο πολιτισμός και η Ιστορία της Σερίφου ανήκει στο λαό του νησιού και μόνο αυτός μπορεί να τον υπερασπιστεί και να τον αξιοποιήσει.

     Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί όχι μόνο καμιά δεν πήρε πρωτοβουλίες και δεν έδωσε λύση υπέρ του νησιού αλλά τώρα έρχεται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το ίδιο το υπουργείο πολιτισμού να κάνουν «πλάτες» στους επιχειρηματίες για να παραδώσουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού σε ιδιώτες κερδοσκόπους τη στιγμή που αφήνουν όλη την περιοχή να λεηλατείται και να ρημάζει.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει απόφαση για το θέμα.

Καλούμε τους Συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του νησιού να κινητοποιηθούν. Εδώ και τώρα να παρθεί πολιτική απόφαση για να επιστρέψουν χωρίς αποζημιώσεις στο ελληνικό Δημόσιο και στο λαό του νησιού όλες οι περιοχές που διεκδικεί η εταιρεία.

                                                    ΣΕΡΙΦΟΣ 15 ΜΑΪΟΥ 2023


Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Ακολουθησε μας

Serifos Island Greece

Παραδημοτικα ...

Ο καιρος στη Σεριφο τωρα

http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=80

https://et.diavgeia.gov.gr/f/dimos_serifou

https://diavgeia.gov.gr/f/limenikotameiosyroy

Σεριφος Χρησιμα Τηλεφωνα

Προτεινομενη αναρτηση

Εγκαινιάσθηκε το πρώτο σύγχρονο Ελαιοτριβείο στη Σέριφο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο στο νησί μας. Το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο της Σ...

item