16ο Ενημερωτικό Δελτιο: Για τον προϋπολογισμό 2020 του Δήμου Σερίφου

                                                                                                       ΑΡ.16  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 201...







                                                                     


                                ΑΡ.16  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2020 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ 

Με 5 ψήφους υπέρ, 5 κατά και μια ψήφο παρών εγκρίθηκε, στις 30 Νοεμβρίου 2019, ο προϋπολογισμός του Δήμου Σερίφου για το 2020, ο οποίος προβλέπει έσοδα 5.400.000€ με αντίστοιχα έξοδα όσα περίπου  προέβλεπε και αυτός του 2019).
Είχε προηγηθεί ο έλεγχος και η έγκριση από το οικονομικό παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι τηρεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί από  την κυβέρνηση με σχετική εγκύκλιο 55905/2019 και υπηρετεί την γενικότερη κυβερνητική πολιτική.   
   Την εισήγηση από μέρους της Δημοτικής Αρχής έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Λιβάνιος.
Από την αντιπολίτευση, η μοναδική επί της ουσίας  τοποθέτηση, έγινε από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Χρυσολωρά.
Στην αρχή της ομιλίας του ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. υπενθύμισε την θέση της παράταξης ότι οι Δήμοι πλέον  έχουν μετατραπεί σε τοπική Διοίκηση  προκειμένου να υπηρετούν και να υλοποιούν την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
Με πρόσχημα την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη μείωση της χρηματοδότησης προς τους Δήμους επιδιώκεται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε.η απελευθέρωση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι μειωμένοι πόροι (ΚΑΠ) προς τους Δήμους έχουν προσδιορισθεί από το μεσοπρόθεσμο 2018-2022 που έχει συμφωνηθεί,  ψηφισθεί και εφαρμόζεται.
Ο εκπρόσωπος της Λ.Σ.   αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στη λειτουργία των Δήμων που είναι:
1.Η υποχρηματοδότηση των Δήμων.
2.Η υποστελέχωση και  ανακύκλωση συμβασιούχων εργαζομένων.
3.Η τοπική φορολογία μέσω των ανταποδοτικών.
4.Υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
5. Η ενθάρυνση για σύμπραξη και παραχώρηση υπηρεσιών σε
Μ.Κ.Ο. εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι αριθμοί του προϋπολογισμού  που έχουμε μπροστά μας για ψήφιση «μιλάνε», είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. Είναι προσαρμοσμένοι στο μεσοπρόθεσμο, στην γενικότερη  κυβερνητική πολιτική και δεν αντιμετωπίζουν κρίσιμες υπηρεσίες και ανάγκες του λαού του νησιού.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. με τεκμηριωμένο και λεπτομερή τρόπο αναφέρθηκε  σε προτεραιότητες που δεν αντιμετωπίζονται από τον Π/Υ και τοΤ.Π. του 2020, όπως:
·        Μελέτες κατασκευές επεκτάσεις έργων ύδρευσης αποχέτευσης.
·        Διαχείριση απορριμμάτων.
·        Περιφερειακοί- αγροτικοί δρόμοι.
·        Άρδευση.
·        Σφαγείο.
·        Οριοθετήσεις οικισμών.
·        Οριοθετήσεις ρεμάτων.
·        Μελέτες αντιπλημμυρικών
·        Αναπλάσεις κ.λ.π.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
     Για το Τεχνικό πρόγραμμα του 2020, ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. είπε ότι είναι τμήμα του τεχνικού προγράμματος της προηγούμενης Δημοτικής περιόδου και περιλαμβάνει έργα που βρίσκονται σε διαδικασία Μελετών, ωρίμανσης, δημοπράτησης η ενστάσεων.
Τα νέα έργα που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 είναι:
Η μελέτη και βελτίωση του δημοτικού φωτισμού.
Η μελέτη εκμετάλλευσης του νέου καταφυγίου τουριστικών σκαφών.
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και στο βαθμό που αυτό θα υλοποιηθεί, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού και των λαϊκών οικογενειών που ζουν σε αυτό.
Η Δημοτική Αρχή, απαντώντας στην τεκμηριωμένη τοποθέτηση της Λ.Σ., υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει τις «ελλείψεις»  με αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
    Κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος της Λ.Σ. στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει υπέρογκα τα τέλη, που πληρώνονται υποχρεωτικά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΔΤ-ΔΦ).
Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε αύξηση κατά 29% των Δημοτικών τελών για τα σπίτια και κατά 28% για τις επιχειρήσεις.
Ένα σπίτι 70 Μ2 πλήρωνε, μέσω ΔΕΗ, 108€ το χρόνο τώρα θα πληρώνει 139€ το χρόνο.
Ένα μαγαζί 70 Μ2 που πλήρωνε 280€ το χρόνο, τώρα θα πληρώνει 359€ το χρόνο για το Δήμο. Για να χρυσώσει το χάπι η Δημοτική Αρχή έκανε μια μικρή μείωση 10€ περίπου στα τέλη αποχέτευσης, αλλά όχι σε όλους. Σε οικισμούς που δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης δεν θα υπάρχει καμιά σχετική ελάφρυνση από την υπέρογκη αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού.(Παναγιά, Συκαμιά, Μ.Λιβάδι, Κουταλάς,  Γάνεμα, Πλατύ Γυαλός κ.λ.π).
(Οι υπολογισμοί έγιναν με ενιαίο συντελεστή (Δ.Τ.-Δ.Φ.) σύμφωνα με όσα εφαρμόζονται μέχρι σήμερα από τη ΔΕΗ).
Στα τέλη ύδρευσης με το «τέχνασμα» της αλλαγής των κλιμακίων υπολογισμού αποφάσισαν να αφήσουν στα ίδια επίπεδα τους μικρούς καταναλωτές μέχρι 100 κυβικά και να μειώσουν τις μεγάλες καταναλώσεις πριμοδοτώντας τη σπατάλη και τους «μεγάλους κακοπληρωτές».
Ένα λαϊκό σπίτι με κατανάλωση 90 κυβικά  πλήρωνε 106€ το χρόνο και θα εξακολουθεί να πληρώνει 106€ .
Ένας μεγάλος καταναλωτής με κατανάλωση 250 κυβικά πλήρωνε 325€ χρόνο, τώρα θα πληρώνει 251€.
Ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής με κήπο και πισίνα που καταναλώνει 650 κυβικά πλήρωνε 1092€ το χρόνο, τώρα θα πληρώνει 732€.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
     Ο Π/Υ και το Τ.Π του 2020 όπως και τα προηγούμενα χρόνια συντάχθηκε και ψηφίσθηκε σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις με  στόχο να υπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
     Οι αυξομειώσεις στα Δημοτικά τέλη θα πλήξουν ιδιαίτερα τους μικρούς  και θα ευνοήσουν τους μεγάλους καταναλωτές νερού υπηρετώντας έμπρακτα  την κυβερνητική πολιτική.
    Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η Δημοτική Αρχή του νησιού είναι έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα με πρώτο «θύμα» το καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική κριτική της Λ.Σ. είπε ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα  και γνώμη του είναι ότι το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη  επιχειρηματία.    



Related

Συνεδριάσεις Δημ. Συμβ. 3576328928663393751

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Ακολουθησε μας

Serifos Island Greece

Παραδημοτικα ...

Ο καιρος στη Σεριφο τωρα

http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=80

https://et.diavgeia.gov.gr/f/dimos_serifou

https://diavgeia.gov.gr/f/limenikotameiosyroy

Σεριφος Χρησιμα Τηλεφωνα

Προτεινομενη αναρτηση

Εγκαινιάσθηκε το πρώτο σύγχρονο Ελαιοτριβείο στη Σέριφο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο στο νησί μας. Το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο της Σ...

item