Ο Σεπτέμβρης μπήκε: Καλές Μουστιές, Καλά κρασιά

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου.  Στη Σέριφο ήταν «νόμος» ο τρύγος να ξεκινά στις 14 του Σεπτέμβρη (του Σταυρού), 8 μέρες λιά...




Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου. 
Στη Σέριφο ήταν «νόμος» ο τρύγος να ξεκινά στις 14 του Σεπτέμβρη (του Σταυρού), 8 μέρες λιάσιμο τα σταφύλια και μετά πάτημα.
Αυτό είχε καθιερωθεί, γιατί με βάσει παρατηρήσεις η ημερομηνία αυτή ήταν η ιδανική για την πλήρη ωρίμανση των κυριοτέρων ντόπιων ποικιλιών (ροδίτης, μαντηλαριά, ψαροσύρικο, αηδάνι κ.λ.π.). Από αυτόν το «νόμο» υπήρχε εξαίρεση για τα πρωιμάδια (πρώϊμες ποικιλίες) ο τρύγος των οποίων πραγματοποιείτο μέσα στον Αύγουστο.




Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη φαίνεται ότι και στη Σέριφο τα σταφύλια ωριμάζουν μερικές μέρες νωρίτερα από τις 14 του Σεπτέμβρη, κατά συνέπεια και ο τρύγος αρχίζει νωρίτερα, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ένας άλλος λόγος της πρώϊμης ωρίμανσης είναι η εισαγωγή ξενικών ποικιλιών, από βορειότερες χώρες, οι οποίες λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας που υπάρχει στη χώρα μας, ωριμάζουν πολύ γρηγορότερα.
Όλα αυτά τα αραδιάσαμε για να καταλήξουμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών στο νησί έχει ξεκινήσει , τόσο από το οινοποιείο του νησιού, όσο και από τους δεκάδες ερασιτέχνες αμπελουργούς-οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

Καλές μουστιές,
Καλά κρασιά σε όλους.


  4 Σεπτεμβρίου 2017: Συκαμιά, Λιάσιμο και πάτημα από ερασιτέχνες οινοποιούς


Related

Τοπικά νέα 67169157480429295

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Ακολουθησε μας

Serifos Island Greece

Παραδημοτικα ...

Ο καιρος στη Σεριφο τωρα

http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=80

https://et.diavgeia.gov.gr/f/dimos_serifou

https://diavgeia.gov.gr/f/limenikotameiosyroy

Σεριφος Χρησιμα Τηλεφωνα

Προτεινομενη αναρτηση

Εγκαινιάσθηκε το πρώτο σύγχρονο Ελαιοτριβείο στη Σέριφο

Εγκαινιάσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο στο νησί μας. Το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο της Σ...

item